Cara Buat Duit Dengan Tiktok 2022

4 Cara Buat Duit Dengan TikTok Malaysia

Jadi, disini gw akan kongsikan satu cara buat buat duit menggunakan tiktok yang anda boleh cuba.1. Menaikkan Jumlah Followers & Menjual Akaun

Cara pertama orang buat duit berdasarkan TikTok ialah dengan menyebarkan akaun & kemudian menjualnya.

Buat masa kini, sangat gampang buat menaikkan followers di TikTok berbanding dengan media umum yg lain kerana semakin ramai orang yg aktif menggunakan TikTok.

Anda cuma perlu cari niche atau topik yg ramai orang senang atau minat & buat konten buat topik tersebut secara konsisten. Saya konfiden cara ini sangat berkesan buat menaikkan followers TikTok kerana saya sudah mencubanya. Kunci yang paling krusial merupakan, ramai orang minat topik tadi dan konsisten buat post video.

Dari pemerhatian yg gw lakukan, topik yang mudah buat menerima followers TikTok menggunakan cepat ialah, konten yg menghibur, informasi menarik, drama, klip lawak dari streamer & banyak lagi. Anda boleh cari sendiri topik yg anda rasa sinkron.

Setelah followers akaun TikTok anda naik, bolehlah cari pembeli yang berminat buat mendapatkan akaun TikTok anda.2. Derma atau Syiling Pembayaran Dari Live Di TikTok

apabila anda memiliki lebih 1000 followers di akaun TikTok, anda boleh melakukan live atau siaran langsung pada TikTok dan mendapat sumbangan yang diberikan sang fans semasa anda live streaming. Buat masa sekarang ini adalah cara yg paling popular buat buat duit menurut TikTok.

Jadi semasa anda untuk siaran pribadi, penonton bisa menaruh bantuan gratis pelekat (sticker gift) yang kemudiannya dapat ditukar dengan duit menurut TikTok. Sticker gift ini dihantar sang penonton menjadi bentuk penghargaan atas usaha pencipta kandungan dalam membuat kandungan TikTok.

Tips buat mendapatkan ramai viewers berdasarkan siaran eksklusif pada TikTok ialah paling utama adalah anda perlu menaruh konten yg berkualiti & menarik minat orang buat menonton anda. Memang pada awal viewers memang sangat rendah, melainkan anda memang terkenal pasti ramai viewers. Jangan putus asa melihat jumlah viewers yg sedikit dalam awalnya kerana bila semakin ramai yang mengenali anda, sudah niscaya viewers pun semakin naik.

Antara idea untuk konten anda semasa live di TikTok ialah menyanyi, bermain indera muzik, challenge & poly lagi. Gunakan talenta yang anda miliki. Anda boleh cari idea sendiri dengan menonton TikTokers yang lain.tiga. Sponsored Content Post

Sponsored Content Post merupakan anda menjadi influencer TikTok, yang mempromosikan jenama eksklusif. Ini jua boleh dipanggil paid review.

Kebiasaanya, agensi atau jenama akan melihat jumlah followers, like & tontonan video, buat mengukur engagement content creator di TikTok.

Buat duit di TikTok dengan Sponsored Content Post atau paid review sangat sinkron buat anda yg memiliki ramai followers. Kalau tidak ada jenama yg mencari ada buat buat Sponsored Content Post atau paid review, anda boleh cari sendiri jenama menggunakan menghubungi mereka dan bagitahu mereka anda buat paid review. Kalau terdapat rezeki, pasti bisa.

Dimana mahu cari jenama buat berafiliasi? Kalau anda nampak ada TikTokers yang melakukan review buat sesuatu jenama, anda pergilah hubungi jenama tersebut.

Untuk anda yg masih kurang followers, berusahalah buat tingkatkan followers anda.4. Program Affiliate Shopee

Cara ini pun boleh dikatakan berkesan buat buat duit menggunakan TikTok. Anda perasaan tidak ramai content creators pada TikTok yang buat video unboxing barang menurut shoppe seterusnya mencadangkan anda buat klik link di bio mereka sekiranya berminat buat mendapatkan barang yg mereka unbox. Istilah seperti dikatakan racun shoppe pada TikTok.

Jika anda membeli barang menggunakan link yg diberikan sang content creator tadi, content creator itu akan bisa komisen.

Jadi, anda boleh gunakan cara ini buat untuk duit menggunakan TikTok. Daftar acara affiliate shoppe dan buat video mengenai barang dari shoppe yg anda rasa boleh menarik minat orang lain buat beli.

Itulah beberapa cara yg paling relevan buat kita buat duit dengan TikTok pada Malaysia ini. Sangat mengagumkan sekiranya terdapat acara Creator Fund pada Malaysia, tetapi program tadi belum terdapat di Malaysia. Harap tidak lamalagi Creator Fund akan ada pada Malaysia agar boleh jana duit seperti content creator berdasarkan beberapa negara di barat.

Semoga artikel yang aku kongsikan mengenai cara menjana pendapatan dengan TikTok ini bermanfaat & serba sedikit membuka jalan buat anda semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *